Lavanttalské údolí

04.01.2014 11:44

Údolí Lavanttalu a jeho čtyři lyžařské oblasti Koralpe, Weinebene, Klippitztörl a Hebalm, nabízí lyžařům kolem 90 kilometrů dobře udržovaných sjezdových tratí.

Cesta vlastním vozem z Prahy netrvá dlouho, Lavanttal je vzdálen pouhých 570 kilometrů. A tak si lze jen po několika hodinách jízdy užívat ideální zimní dovolenou s vynikajícími sněhovými podmínkami.

Korutanský Lavanttal se rozkládá v nadmořské výšce od 700 do 1.200 metrů nad mořem. Ve středisku Koralpe bylo vybudováno téměř 30 km sjezdových tratí v nadmořské výšce 1.550 až 2.100 metrů.

V Klippitztörl je to 28 km lyžařských tratí ve výškách 1.550 až 2.100 metrů. O poznání menší je areál Hebalm, nabízející "pouhých" 11 kilometrů sjezdovek ve výškách 1.050 až 1.400 metrů. Ve Weinebene se pak nachází přes 20 km sjezdovek v nadmořské výšce 1.580 až 1.886 metrů.

Obtížnost sjezdovek v Lavanttalu je nejčastěji středně těžká, středně obtížných sjezdových tratí se tu nachází téměř 70%. Modré nenáročné sjezdovky čítají téměř 25% všech zdejších tratí a obtížných černých sjezdovek se zde nachází jen asi 9%.

Lavanttalské lyžařské terény přitahují jak příznivce alpského lyžování, tak i běžce na lyžích. Ti zde najdou různě obtížné běžecké okruhy, přičemž ty nejnáročnější dosahují délky úctyhodných 24 km.

V údolí se nacházejí i četná kluziště, sáňkařské dráhy a přírodní dráhy pro curling. V celém regionu je 28 lanovek a vleků, které zajišťují plynulý provoz bez dlouhých front. Přepravní kapacita pro Lavanttal se ustálila na velmi slušné hodnotě 34.000 osob za hodinu.

Do oblasti míří též rodiny s dětmi a začátečníci, kteří mohou své čerstvě nabyté znalosti trénovat na některé ze zdejších cvičných luk.

Zkušené lyžaře zase jistě potěší tratě homologované FIS/EC či možnost volné jízdy v čerstvě napadaném sněhu.
Za náročný den na svazích se sportovci právem odměňují v některé z mnoha zdejších horských chat, kam se vydávají za teplým nápojem a vítaným občerstvením. V nadmořské výšce 2.100 si pak mohou užívat dostatek horského slunce a krásného výhledu.
Do Lavanttalu směřují turisté nejen v zimě za skvělým lyžováním, ale i v čase hlavních prázdnin za vysokohorskou turistikou. To je pochopitelné, vždyť Lavanttalu se obvykle přezdívá "Korutanský ráj".