Nassfeld

29.10.2013 14:06

Když se řekne Nassfeld, každému českému lyžaři se vybaví místo v rakouské spolková zemi Korutany. V zimních měsících sem každoročně míří davy návštěvníků.

 

Neustále zde jde dopředu modernizace a pro pohodlí návštěvníků se dělá první poslední. Již několik let se mluví o rozšíření také na italskou stranu tak se nechme překvapit. V Nassfeldu je k dispozici 110 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Výškový rozdíl mezi nimi dosahuje až 1400 metrů a v případě nepříznivého počasí je sněhová pokrývka zajištěna zasněžovacími systémy.

 

Sjezdovky této oblasti jsou neuvěřitelně pestré a to je možná jeden z důvodů proč sem míří lyžaři ze všech koutů světa. Nestane se vám, že byste si jízdu na nich hned zapamatovali, protože za každou zatáčkou na vás čeká nějaké překvapení.

 

Kromě různorodých svahů zde lyžaři oceňují také nádherné výhledy. Nejbližší pohled je na rozeklané svahy a zubatou pyramidu vrcholu Gartnerkofel(2195 m) a na jih pak máte možnost spatřit mohutný Monte Canin (2587 m), který je na pomezí italsko-slovinské hranice.

 

K výjimečné atmosféře Nassfeldu přispívají také sluneční paprsky. Díky jižní orintaci a blízkost italských hranic si zde sluníčka užijete daleko více než třeba na severní straně Rakouska.

 

Dalším unikátem Nassfeldu je jedna z nejdelších sjezdovek v Alpách. Jmenuje se Carnia, dlouhá je 7,5 kilometrů a většinou je zalita sluncem až na pár dolních úseků, které můžete projiždět v mlze. Při jízdě na Carnii vás čeká strmý úvod, dlouhý rovnější úsek a strmější závěr až do údolní stanice. Nezkušený lyžař by si měl rozmyslet jestli si na ni troufne.

 

Nahoru na svahy vás vyveze Millenium Express, což je nejdelší kabinková lanovka v Alpách. Jízda trvá okolo čtvrt hodiny a jako novinku zavedli možnost zabavení se při jízdě rychlokurzem korutánštiny. Do několika kabinek nastoupí lingvisté a pokusí se vás v rychlosti naučit základům tohto jazyka. Odpoledne si, ale dejte pozor aby jste nepromeškali poslední jízdu kabinky dolů. Jinak budete mít smůlu a muset si zavolat taxíka, aby vás dopravil k vašemu hotelu.

 

Nassfeld si oblíbili zejména rodiče s dětmi. V okrajových měsících sezóny lyžují děti až do 15 let zdarma a řada hotelů nabízí také speciální rodinné paušály, aby přilákali ještě více návštěvníků.

 

A ještě jedna výhoda lyžování v Nassfeldu. Pokud jste se ubytovali dále od sjezdovky, není nutné, aby jste se každý den s lyžemi tahali. Na svazích fungují spolehlivě úschovny lyží, které jsou zdarma.