Pitztal

08.10.2013 11:45

Romantické údolí Pitztal se nachází zhruba 70 kilometrů od Innsbrucku. Jeho nenáročné sjezdovky udělali z Pitztalu oblíbenou destinaci pro milovníky zimních sportů.

To, ale neznamená, že byste si zde nezalyžovali. Svahy Pitztalu využívají také reprezentační týmy a lyžařské hvězdy jako místo tréninku před Mistrovstvím světa v alpském lyžování.


Městečka na začátku pitztálského údolí jsou malá a přehledná. Hlavním místem je Wenns, který se nachází na náhorní plošině.

 

S lyžařským střediskem Hochzeiger je dokonale spojen skibusem, který je zdarma.

 

Vzhledem k rostoucími počtu návštěvníků se zde v posledních letech neustále něco modernizuje a rozšiřuje se také sportovní nabídka. Vznikají nová ubytovací zařízení, ale i přes všechny změny si obec stále zachovává své kouzlo.

 

Celkem tři lyžařská střediska nabízejí návštěvníkům své služby: ledovec Pitztal, středisko Hochzeiger a Rifflsee. Oblast ledovce láká své návštěvníky na nejvyšší horu Tyrolska, kterou je Wildspitze ( 3768 m.n.m.).

Sjezdovky jsou zde všech úrovní a na 10 kilometrech si mohou zajezdit běžkaři. Díky poloze ledovce jsou na Pitztalu dobré sněhové podmínky a nahoru se dostanete 3 kilometry dlouhou lanovkou v tunelu, která pokračuje nejvyšší lanovku Evropy Pitz Panoramabahn až do výšky 3440 metrů.

 

Lyžařský areál Hochzeiger nabízí sjezdovky všech stupňů obtížnosti, a je tak proto ideální především pro rodiny s dětmi. Lyžařští začátečníci ocení široké a slunné svahy Sechszeigeru a kolem lyžařského vleku Zollberglift a lanovky Rotmoosbahn jsou svahy s hlubokým sněhem a s boulemi.

 

Celkem zde na vás čeká 45 km sjezdových tratí (12 km modrých, 25 km červených, 8 km černých a 8 km neupravovaných lyžařských tras). Obsluha je zajišťována 9 vleky a lanovkami, které se většinou nacházejí v otevřeném a terénu.


Lyžařský areál Rifflsee (1 600 – 2 800 m) má 21 km sjezdových tratí. Populární je zde 6 kilometrů dlouhá výšková běžkařská trasa kolem jezera Rifflsee.

 

Na tento nenáročný okruh, na kterém leží sníh až do poloviny dubna, se dostanete lanovkou Rifflseebahn.

Snowboardisté budou určitě nadšeni ze zdejšího snowparku. Je rozdělen do tří částí a najdete v něm raily, kickery a různé skoky.

 

V poslední části pak čekají tably pro odvážné snowboardisty a dlouhé skoky. Adrenalinovou atmosféru ještě doplňují náročné vlny a halfpipe. Připraven je také boardercrossový park a v okolí ledovce neupravované lyžařské terény.

Do aprés-ski nabídky patří 6 km dlouhá sáňkařská dráha, která je skvělou zábavou pro malé i velké návštěvníky. Trasa je dokonce uměle osvětlená a tedy zážitek z jízdy na sáňkách si můžete dopřát večer za tmy. Pro malé návštěvníky je v údolí připraven oblíbený dětský park. Jako další si můžete vyzkoušet Big Ben, což je 30 metrů vysoká ledová věž po které se leze.