Zimní středisko Nauders

29.11.2013 16:46

V Rakousku na předělu mezi Tyrolskem, Itálií a Švýcarskem, se nalézá známá lyžařská oblast, zasahující současně do 3 států. Jedná se o obec Nauders na rakouském území, St. Valentin na území Itálie a Schöneben ve Švýcarsku. K přepravě mezi jednotlivými středisky, které jsou od sebe vzdálené jen asi 5 kilometrů, slouží pravidelné skibusy.


Na příznivce sjezdového lyžování tu čeká více než 100 km nejrůznějších sjezdovek a vzhledem k výšce, ve které se všechna střediska nacházejí, i téměř dokonalé sněhové podmínky v průběhu celé zimní sezóny.


Zkušení jezdci, vyhledávající náročné tratě, si zde budou připadat jako v lyžařském ráji. Perfektní podmínky pro zkušené sjezdaře nabízí hora Tschayeck, ze které se táhnou do údolí ty nejlepší sjezdy z celé oblasti. Nejdelší místní sjezd je dlouhý obdivuhodných 9 kilometrů a celkové převýšení dosahuje skoro 1 a půl kilometru. Z celkového počtu 110 kilometrů sjezdových tratí je asi 25 km černých, téměř 50 km červených a něco málo přes 40 km modrých sjezdovek.


Na příznivce běžeckého lyžování v Nauders čeká více než 90 km udržovaných běžeckých tratí, kde mohou svůj oblíbený sport provozovat jak začátečníci, tak i běžci preferující bruslařský styl. Ve výšce 1.500 metrů vede dokonce trasa z jižního Tyrolska až do švýcarského Scuolu.
Středisko Nauders rozhodně netrpí nedostatkem přírodního sněhu. Ale pro případ, že by přírodní nadílka sněhu nebyla dostatečná je zde k dispozici zasněžovací zařízení s dostatečnou kapacitou.

 

Dalším oblíbeným lákadlem je 8 kilometrů dlouhá sáňkařská dráha, která je nejdelší svého druhu ve spolkové zemi Tyrolsko.
Místní obyvatelé nezapomněli ani na občerstvení lyžařů a na svazích se nachází celá řada restaurací. Mezi nejvyhlášenější patří restaurace u stanice Bergkastel, kterou je možné nalézt ve výšce 2.200 m.n.m. Jedná se o zrekonstruovanou panoramatickou restauraci s překrásným výhledem na masivy hor a vyhlášenou kuchyní.